Zomertijd, wat doet dat met ons?

Zomertijd, wat doet dat met ons?

12 March 2019 0 By Living out loud

Over twee weken gaat de klok weer een uurtje vooruit, heerlijk dat het dan weer tot ‘s avonds laat licht is, of juist niet? Wat doet dit uurtje vooruit nu eigenlijk echt met ons?

Oorsprong
Oorspronkelijk bestond alleen de wintertijd, de zomertijd is voor het eerst ingevoerd in de eerste wereldoorlog om verspilling van daglicht te voorkomen. In 1973 werd de zomertijd vanwege de oliecrisis opnieuw ingevoerd en sindsdien is altijd zomer- en wintertijd aangehouden.


De effecten van zomertijd

Vooral oudere mensen en jonge kinderen kunnen flink last hebben van het uur tijdsverschil, omdat zij onbewust minder leven op tijd en meer leven op zonsopgang en zonsondergang. Ook oudere kinderen en volwassenen hebben last van het uur tijdsverschil, omdat de biologische klok in de war is kunnen zij last krijgen van concentratieproblemen en slaapproblemen. Sommige onderzoeken wijzen zelfs uit dat zomertijd voor een groot deel de oorzaak is van overgewicht, ongezonde levensstijlen en slaapproblemen.


Voorbereiden

Je kunt je voorbereiden op de zomertijd door elke dag een aantal minuten eerder op te staan en te gaan slapen. Zo kan je lijf rustig wennen aan de overgang van wintertijd naar zomertijd.
Doe geen powernaps overdag zodat je ‘s avonds goed moe bent, zo voorkom je dat je ‘s avonds wakker ligt en je de volgende dag nog vermoeider wakker wordt.


Altijd zomertijd

De discussie om zomertijd ook in de winter aan te houden is op dit moment heel actueel. Zouden we echter zomertijd aanhouden in de winter dan zal het pas tegen een uurtje of 10.00 licht worden buiten. Voor veel werkende mensen betekend dit dat de zon pas na een kwart van de werkdag opkomt, vooral voor zij die al geen ochtend mens zijn, zal dit zwaar vallen. Het zou beter zijn om zomertijd af te schaffen, omdat de wintertijd qua zonsopgang en zonsondergang veel beter bij onze biologische klok past.

♥ Ilse