Zonlicht kan slaapproblemen verminderen

Zonlicht kan slaapproblemen verminderen

23 May 2019 0 By Living out loud

Ben je een echte zonaanbidder en heb je slaapproblemen dan zal deze oplossing als muziek in je oren klinken. Direct zonlicht kan namelijk slaapproblemen verminderen. 

Daglicht
Licht is nodig om je biologische klok op tijd te laten lopen, zonder daglicht zou je biologische klok namelijk elke dag 12 minuten verder achter gaan lopen. Tevens zorgt licht er voor dat we wakker worden en blijven. 
De fotoreceptoren in je ogen, welke vooral reageren op blauw licht, zorgen er voor dat je cortisol en adrenaline aanmaakt. Cortisol zorgt er voor dat je goed wakker wordt en adrenaline heb je nodig voor iedere beweging die je maakt. 
Door het licht wordt er geen melatonine (slaaphormoon) meer aangemaakt en dit houd je gedurende de dag wakker en fit. 

Veel naar buiten
Om te zorgen dat je goed in slaap kunt vallen moet je zorgen dat je biologische klok goed op tijd loopt, waardoor je ‘s avonds het slaaphormoon melatonine aanmaakt en in de ochtend cortisol en adrenaline om wakker te worden. 
Het is daarom belangrijk om zo vroeg mogelijk al in het daglicht te zijn, daglicht is namelijk veel intenser dan kunstlicht. 

In de zomer heeft daglicht bij volle zon een sterkte van meer dan 100.000 lux (eenheid voor verlichtingssterkte).  Bij indirect zonlicht is dat 10 tot 20.000 lux en op een bewolkte dag 1000 lux. Thuis zal je niet veel verder komen dan 150 lux en op kantoor 300 tot 500. 

De lichtsterke op een bewolkte dag (1000 tot 2000 lux) is zo ongeveer het minimale wat je lichaam nodig heeft om de biologische klok optimaal te laten functioneren. Het licht binnen is dus veel te zwak.

Onderzoek
De resultaten van het onderzoek laten zien dat blootstelling aan zonlicht zorgt voor een diepere ononderbroken slaap in de opvolgende nacht. Daarnaast geldt dat hoe vroeger mensen in de ochtend fel licht tot zich krijgen, hoe vroeger ze ’s avonds in slaap vallen.

Bekijk het onderzoek hier

Nu snel naar buiten om wat uurtjes zonlicht mee te pakken! 

♥ Ilse